7 цікавих ідей для оформлення страв на свята

1.Красива сервіровка - запорука успіху

Красива сервіровка

Правильне сервірування столу - дуже важлива і непроста справа, особливо коли мова заходить про урочистий захід, в цьому випадку повинні бути дотримані всі правила його оформлення, щоб накритий стіл став предметом гордості господарів, захоплення гостей і прикрасою свята ....

Саме скатертина задає стиль сервіровці столу. Застеліть обідній стіл скатертиною, а не клейонкою, ще краще, якщо у вас буде кілька скатертин на різні випадки життя - для урочистого прийому, затишного сімейного сніданку або дружньої вечірки. Скатертина може бути однотонною, строкатою, мереживною або прикрашена вишивкою.

Серветки надають сервіровці елегантність і урочистість. За кольором вони повинні відтіняти скатертину, гармоніювати з посудом і квітами, найкращий матеріал для них - поєднання бавовни і поліестеру. Завдяки спеціальним просоченням сучасні серветки добре тримають форму, не промокають і довше залишаються чистими.           

Для всіх варіантів сервірування столу потрібний посуд, вибір якого залежить від ваших сімейних традицій і смаків. До сих пір ведуться суперечки, чи потрібні підставні тарілки, на які ставиться інший столовий посуд, прилади і серветки. Такі тарілки підкреслюють урочистість заходу і надають столу аристократичну витонченість.           

Існують різні тарілки - для основної страви, для супу, риби, салатні, десертні і пиріжкові, до яких подаються вилки для основної страви, закусок, спагеті і морепродуктів, а також кілька ложок і ножів, в призначенні яких часом можна заплутатися. Найголовніше, щоб ножі і ложки лежали праворуч, вилки - зліва, а трохи правіше за тарілками стояли келихи - від високих фужерів до низьких чарках, в залежності від кількості напоїв. Зліва ставлять салатну, пиріжкову, десертну тарілку або чайну пару.При будь-якому вигляді сервірування столу на ньому повинні бути квіти, які надають навіть скромному столу розкішний вигляд. При цьому зовсім не обов'язково ставити на стіл дорогі букети в шикарних вазах, адже скромні ромашки або дзвіночки в простий керамічної або скляній вазі виглядають не менш гідно.

 2. Креативна подача страв

Більшість людей не люблять кулінарні експерименти і вважають за краще готувати звичайні страви, такі як: класичний стейк з картопляним пюре, запечену рибу або салат цезар. Саме на такі звичайні страви варто в першу чергу звернути увагу і змінити не рецепт, а зовнішній вигляд страви. 

3. Використовуйте оригінальний посуд          

  оригінальний посуд

Подаючи страви в звичайних керамічних тарілках ви нікого не здивуєте. Але що, якщо ви заміните блюдо для хліба на красиву плетений кошик з картатою серветкою? Такий вид булочних виробів обов'язково позитивно вплине на апетит гостей.           

Замініть високі келихи і стакани для лимонадів на банки з ручками і кришками, прикрасьте їх кольоровими трубочками і свіжими фруктами. Цей сучасний тренд вже давно завоював серця користувачів і вони неодмінно викладуть фото ваших коктейлів собі на сторінку.Використовуйте для риби, м'яса та морепродуктів невеликі порційні сковорідки, казанки або чавунні тарілки, ставлячи їх на дерев'яну дошку. Такий автентичний вигляд страви не тільки буде оригінально виглядати, але так само він буде менше остигати, продовжуючи залишатися гарячим і щойно приготованим. 

4. Прикрашайте страви зеленню           

Новий тренд, який вже давно завоював популярність це мікрозелень. Доведено, що саме в такій стадії росту рослини містять максимальну кількість вітамінів і корисних речовин.Паростки руколи або базиліка відмінно виглядають на брускетту і сендвічах, вони будуть оригінальною родзинкою для соусів і салатів. Додаючи для подачі свіжі зелені нотки, ви не тільки робите страву барвистою і яскравою, але так само дбаєте про те, щоб ваші гості отримували корисну і вітамінізовану їжу.           

Використовуючи такі хештеги як foodiepic, foodporn або beautifulfood ви зможете побачити кілограми одноманітною їжі, яка буде вся схожа одна на одну. Зробіть кілька фотографій ваших страв і подивіться, як вони будуть виглядати в загальному потоці. Захотілося б вам спробувати їх, якщо ви бачите тільки фото.           

Попросіть друзів оцінити фотографію і вам відразу стане зрозуміло-чи потрібно ще доопрацювати подачу, можливо варто змінити композицію, або додати щось. Страви, безумовно, повинні бути смачними, але крім цього дуже важливо естетичне задоволення від зовнішнього вигляду.

5. Успішна подача страви-деталі  

подача страви          

Завжди можна додати якийсь елемент і страва заграє новими фарбами. Для подачі десертів ви можете робити малюнки шоколадом на тарілці або, поклавши десертну вилку зробити відбиток на тарілці корицею. Точно так же невеликі краплі соусу песто на білій тарілці відмінно підкреслять основну страву-стейк або рибу. Подаючи гарячі напої, не забувайте залишити на тарілці невелике печиво, зефір або маршмелоу. Такий маленький акцент залишить приємне відчуття.  

6. Бальзамічний оцет           

Не всі люблять сильний і насичений смак цього оцту. Останнім часом він набрав популярність і кухарі часто використовують його в салатах або в якості складової для маринування м'яса. Він так само добре виглядає в поєднанні з соусом песто створюючи цікавий колірний контраст.Якщо у вас в меню є позиції з такою приправою не варто забувати, що вона дуже пряна і часто змінює смак страв. Спробуйте подавати його красиво розлив на тарілку- він досить густий по консистенції і не розтікається, а ваші гості самі зможуть вирішити, чи хочуть вони його пробувати або залишити як прикрасу)

7. Сендвічі- наше все

Сендвіч

Спробуйте відійти від стандартної подачі бутербродів і сендвічів. Як правило, така їжа відноситься до розряду фаст фуду і досить важка для шлунка. Розвійте цей стереотип- створіть в меню кілька позицій легких сендвічів з великою кількістю зелені і оригінальними соусами.           

Використовуйте темний цільнозерновий хліб для основи, свіже листя базиліка і шпинату. Густі соуси на основі авокадо і йогурта- це відмінна дуже смачна і корисна альтернатива майонезу. Такий свіжий сендвіч із зеленню і легкої курячої котлетою буде ситним і дуже естетичним!

Матеріал підготувала Боднарук О.А.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено