ТАКІ ПОПУЛЯРНІ «ТЕМНІ» РЕСТОРАНИ

Вчені стверджують, що сприйняття світу людиною є надто бідним. Це пов'язано з тим, що людина звикла сприймати один предмет лише одним органом почуттів. Ми рідко сприймаємо будь-який повсякденний предмет відразу за двома чуттєвими каналами, а коли підключаємо одночасно і смак і запах, то життя здається нам прекраснішим і яскравішим, ніж завжди. Якщо ж нам випадково доведеться підключити до процесу сприйняття ще й одночасно третій канал, наприклад, тактильне відчуття, то такі моменти ми сприймаємо як щастя. Вміння сприймати будь-який об'єкт відразу всіма п'ятьма каналами сприйняття (зором, нюхом, слухом, дотиком і на смак) називається синестезія, що означає - «злиття всіх почуттів».

Можливість задіяти декілька каналів сприйняття та отримати незвичайні емоції і насолоду надають своїм гостям ресторани в яких можна поїсти у цілковитій темряві. Перший подібний заклад відкрився в 1999 році в Цюріху, з тих пір ідея стала настільки популярною, що сьогодні «втемну» повечеряти можна майже в будь-якій країні світу - Франції, Німеччині, Англії, Канаді, США, Росії, Австралії, Китаї, Україні та ін.

Основою концепції таких закладів ресторанного господарства є те, що гості потрапляють в повну темряву, де абсолютно нічого не видно. У таких закладах забороняється користуватися запальничками, мобільними телефонами та іншими освітлювальними приладами або ілюмінацією. Як правило, перед трапезою всі гості проходять обов'язковий інструктаж і навчаються основам техніки безпеки у поводженні зі столовими приладами в повній темряві.

Це унікальні заклади, в яких можна отримати цілком новий сенсорний та соціальний досвід. Адже опиняючись у цілковитій темряві, зовсім по-іншому починаєш сприймати простір, інакше відчуваєш тих, хто поруч та маєш змогу якнайкраще зосередитися саме на смакових відчуттях. Трапеза в такій незвичній обстановці допомагає  людині випробувати нову гаму почуттів. Такі ресторани можна назвати  театром почуттів і відчуттів, уяви і фантазій.

Так, наприклад, ресторан «У темряві» (м. Львів) окрім креативного меню та незвичної атмосфери пропонував своїм гостям цікаві розваги-атракції у темряві:

- «повар» - гостям приносять піалки з продуктами і вони самостійно пробують щось приготувати;

- «художник» - гостям подається мольберт з фарбами або олівцями і вони створюють шедеври;

- «салон краси» - жінкам подається помада, туш і тіні і вони намагаються зробити макіяж;

- «шопінг» - гостям привозять возик з верхнім одягом і "хитрими" защібками, який вони намагаються вдягнути;

- «твістер» -  гра у якій замість кольорових кіл передбачено випуклі фігури  трикутника, квадрату та кола;

- «дитинство» - кілька ігор для дітей, з якими досить не легко, але дуже цікаво розібратись у темряві.

 

У «темних» ресторанах працюють офіціанти в приладах нічного бачення або ж незрячі люди. Як засіб комунікації зрячі і незрячі офіціанти, бармени, кухарі та менеджери використовують рацію. Такі ресторани мають додаткову соціальну значимість, так як дають можливість незрячим людям або людям зі слабким зором знайти роботу і самореалізуватися. Однак працевлаштуватися до такого закладу дуже складно, оскільки при підборі персоналу враховують багато критеріїв. Важливими є вміння орієнтуватися в просторі, витримка, стійкість до стресів, комунікабельність. Також офіціанти повинні вміти виконувати багатозадачні функції (спілкуватися з колегами по рації, з гостями, а також чути, як хтось йде, не зіткнутися і т.д.). І до того ж необхідно мати гарну пам'ять.

Концепція «темного» ресторану допомагає зрозуміти, що не бачити не означає не жити, це означає жити по-іншому. Також вона навчає вмінню сприймати будь-який об'єкт відразу декількома каналами сприйняття.

Слід також відзначити, що подібна концепція була використана у м. Київ, Львів, Одеса та Дніпро для проведення благодійних заходів з метою збору коштів на придбання принтера Брайля. Завдяки даним заходам у цих містах вже з’явилися принтери Брайля, на яких надрукували понад 700 книжок для людей з вадами зору.

Матеріал підготувала канд. техн. наук, доцент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи Назаренко І.А.

 

 

 

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено