Як народжується чай

Студенти ФРГБТ Донецького університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського представили презентацію «Як народжується чай».

Чайний кущ може рости на висоті до 2100 метрів від рівня моря. Смак чаю і його якість багато в чому залежить від умов зростання і того, як доглядають за рослиною. Зазвичай не допускають, щоб чайний кущ виростав вище 2 метрів в довжину. Переважний спосіб розмноження чаю – вегетативний, хоча можна використовувати і розмноження насінням.

Для кожного виду чаю існує певний комплекс умов, яких потрібно дотримати при вирощуванні рослин і зборі листя.

Кожні 7-14 днів на рослині з'являються нові пагони, і спеціальні працівники збирають вже підросли листя в кошик або мішок. Зібране листя привозяться на пункт, де зібраний урожай зважують. Якщо завод для переробки листя знаходиться неподалік від ділянки збору врожаю, то зважувати листя можно прямо на заводі. Крім того кожен збирач листя отримує власні ваги.

Досвідчений працівник збирає приблизно 30-35 кілограмів чайного листя в день. Цієї кількості достатньо для виробництва 7,5 - 9 кілограмів чорного чаю. Так як чорний чай має найбільшу популярність серед всіх видів чаю, то більшість виробників спеціалізуються на виготовленні саме чорного чаю.

На фабриці чайне листя розкладають на широкі піддони і залишають в'янути при температурі 25-40 градусів за Цельсієм. Волога з листя випаровується приблизно на 70 відсотків, залишаючи листя млявими. Залежно від вологості листя, процес займає від 10 до 16 годин. На деяких заводах цей процес прискорюють, використовуючи вентилятори з теплим повітрям.

Підсохлі листя подрібнюються і скручуються, при цьому виділяються з листа натуральні соки і ферменти, які окислюються при взаємодії з киснем, що містяться в повітрі. Так відбувається зміна хімічного складу чайного листа. Подрібнення здійснюється одним з методів - класичним або сучасним.

У першому випадку лист ділиться вручну на порівняно великі частини, а потім ці частини скручуються, так виходять гранули.

У другому випадку чайний лист подрібнюється за допомогою машин - ролерів до маленьких шматочків, які більше відповідають сучасним вимогам ринку. З таких маленьких шматочків чайного листа можна заварити чай дуже швидко.

Подрібнене листя викладаються на піддони і триматися в прохолодній температурі при великій вологості, щоб відбувався процес ферментації або окислення. Це найважливіша стадія у виробництві чаю, яка триває до 2 годин. Чим довше триває окислення, тим міцніше буде чай. Але якщо перетримати, то чайне листя будуть зіпсовані. За цей час колір листя стає золотисто-коричневим.

Після окислення листя сушать, спочатку просто розклавши на піддонах. Потім подрібнене листя сушать на спеціальній сковороді або в спеціальній камері при великій температурі, так з листа випаровується волога що залишилась і він стає темно-коричневого або чорного кольору. Потім чайні листочки сортуються за розміром, зважуються і упаковуються в спеціальні мішки для навантаження на піддони. Ось і готовий чорний чай.

При виготовленні зеленого чаю виключають стадію вяління і ферментації. Червоний і жовтий чаї проходять стадію ферментації лише частково. Жовтий менше, червоний чай - довше піддається процесу окислення.

Після виробництва чаю залишаються дрібні частинки чайного листа, їх теж використовують. Ці частинки пресують в плитки і виготовляють плитковий чай, або чай у вигляді кульок.

Команда дегустаторів перевіряє наскільки точно дотримана технологія виробництва чаю та чи не був забруднений чай або зіпсований під час виробництва. Потім чай відправляється на продаж.

1ch
1ch
2ch
2ch
3ch
3ch
Previous Next Play Pause
1 2 3
© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено