Один з смачних ворогів нашої фігури - картопля фрі.

«Звідки з'явилася назва картопля фрі?» - це одне з тих питань, на яке можна дати кілька відповідей.

В англомовних країнах він називається «FrenchFries», (картопля по-французьки). Але це блюдо не було винайдено у Франції. Вважається, що таку картоплю вперше приготували в Бельгії в кінці XVII століття.

Отож, плутанина починається ще з місця походження картоплі фрі. Основними претендентами на країну походження рецепта вважаються Франція і Бельгія.

Французи впевнені, що в кінці 18 століття першими обсмажувати картоплю в олії до золотистої скоринки почали їх кухарі, а потім, слідуючи за французькою модою, блюдо поширилося по всій Європі. Через дешевизну приготування картопля фрі поступово взяли на озброєння вуличні торговці.

В якості аргументів французи призводять назва картоплі фрі в англомовних країнах-«French fries», а так само архівні записи 1802 року, в яких фігурує «картопля, приготований по-французьки». Але, як виявилося, це не дає ніяких доказів: в 18 столітті мало не вся Європа говорила французькою мовою.

Бельгійці висувають свою версію виникнення популярної страви.

Якщо вірити жителям Бельгії, картопля фрі одне з улюблених страв їх національної кухні. Вперше в страва була приготована в долині Мааса, жителіякої часто готували рибу, виловлену в місцевій річці. Спочатку її різали тонкими брусками, а потім обсмажували у великій кількості масла. Але взимку, коли річка замерзла і риба зникла, у жителі в долини не було інших джерел для видобутку улюбленого делікатесу. Тоді у бельгійців з'явилася ідея – використовувати замість риби картоплю.

З тих пір рецепт поширився по всій Бельгії, а так як майже всі бельгійці говорили французькою, а приїжджі іноземці сприймали їх як французів. Звідси і назва - «Frenchfries».

На користь того, щокартопляфріз'явилася в Бельгіїраніше, ніж у Франції, говорить і те, що бельгійці раніше французів почали культивувати картоплю на своїх полях.

«Fries» в перекладі з англійської - смажене. Здавалося б, тут все просто – картоплю смажать, звідси і слово «fries». Але бельгійці і тут не можуть заспокоїтися: на їхню думку, заповзятливий житель на ім'я «Frite» став першим продавати цю картоплю в ресторанах, а значить, блюдо отримало назву на честь його імені.

Звідки ж тоді з'явилася назва «картопля по-французькі»?

А сталося це за абсолютної випадковості. Справа в тому, що в роки Першої світової війни американські солдати в перший раз спробували це незвичайне блюдо завдяки своїм бельгійським союзникам, які були родом з франкомовній частині Бельгії. Звідси до картоплі і додалося - «по-французькі».

Друга історія картоплі фрі почалася в середині минулого століття. Поїзд, на якому їхав до Парижа важливий політик, затримувався в дорозі і кухарям, обслуговуючим офіційнийо бід, довелося обсмажити скибочки картоплі вдруге. Картопля сталабільш хрустким і смачним. Політикам способом приготування картоплі стало її подвійне обсмажування в оливковій олії.

Як би там не було, зараз словосполучення «Frenchfries» стало загальновідомим і використовується у всьомусвіті ... крім України. З якоїсь причини англійське слово «фрайз» в Україні перетворилося на слово «фрі». Через це можна подумати, що картопля називається «картопля свободи» (віданглійського слова free - свобода). Можливо, хтось неправильно вимовив назву, можливо, нашого вуха так легшее сприймати, але, в будь-якому випадку, ценіяк не відбивається на смакових якостях нехай і шкідливого, але дуже смачної страви.

З чим їсти фрі?

Перше, з чим подають картоплю фрі – це різноманітні соуси.

Кетчупи, майонези, гірчиці і складні соуси відмінно поєднуються з чудовою картопляної скоринкою.

Другим поєднанням можна вважати основні страви. У Бельгії з фрі подають навіть мідії. В Америці картоплю вживають з котлетою або смаженою куркою, у Франції вважають за краще їсти з морепродуктами і тушкованим м'ясом.

Фрі – відмінний гарнір до будь-якого м'яса або риби, а тако ж інших овочів. Їдять картоплю, і як самостійну їжу, використовуючи в якості фаст-фуду, або перекусів.

Корисним таку картоплю не назвеш. У ньому багато калорій, наприклад на 100 грамфрі доводиться 400 ккал. Недобросовісні кухарі в вуличних кіосках, часто, готують фрі, не змінюючи масло після кожної порції, і в блюдо потрапляють трансжири, а також канцерогени. В цілому, в картоплі фрі міститься той же набір корисних речовин, що і в звичайній смаженої картоплі. Крохмаль, клітковина, йод, залізо, калій, магній, а тако ж вітаміни групи В і С містяться тільки в правильно приготованому картоплі.

Розглянемо рецепт приготування фрі в домашніхумовах.

Як приготувати картоплю фрі в дома?

 Для приготування фрі по бельгійському рецептом вам знадобляться: Свинячий жир (аборослинне масло) пів літри;

Півтора кілограма середньої картоплі;

Сіль;

Спеції на вибір.

Алгоритм приготування бельгійського варіанту виглядає так:

  1. Очищаємо картоплю;
  2. Нарізаємо картоплю на прямокутники (6-13 мм);
  3. Топимо в каструлі з товстим дном або у фритюрниці жир, нагріваючи посуд до 160 градусів;
  4. Споліскуємо картоплю, сушимо її;
  5. Перший запуск картоплі витримуємо на 5 хвилин;
  6. Додаємо температуру нагрівання, запускаємо фрі ще раз на 7 хвилин в гарячу олію;
  7. Дістаємо, даємо стекти жиру;

Важливо знати, що картоплю для фрі перед смаженням НЕ солять, інакше вона вийде м'яка. Готовність масла в каструлі легко перевірити опустивши туди один шматочок картоплі. Якщоз акипіло, то можна спускати у фритюрницю решту продукту. Щоб картопля не забризкала всю кухню, її не можна готувати мокрою. Деякі господині вважають за краще обсушивать картопляні часточки паперовими рушниками.

fri 2
fri 2
fri
fri
fri0
fri0
fri3
fri3
fri4
fri4
fri5
fri5
fri6
fri6
fri7
fri7
fri8
fri8
fri9
fri9
fri10
fri10
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено