Різниця між мастикою і марципаном

Жодне пишне весілля не обходиться без гарного багатоярусного торта. Прикрашений витонченими лебедями, вишуканими квітами, обручками і іншими декоративними елементами, він схожий на справжній витвір мистецтва. А невід'ємною частиною дитячого дня народження стають оригінальні солодкі десерти із зображенням різних казкових персонажів. Стильний, незвичайний і шалено привабливий вигляд виробів досягається за рахунок використання мастики і марципана.

Як досвідчені кондитери, так і початківці кулінари охоче працюють з цими продуктами, що дають широкий простір для творчості.

Мастика - матеріал, який застосовується для декорування тортів, виготовлення їстівних фігурок і прикрас. Має еластичну тістоподібну консистенцією. Для цього досить товстих багатошарових тортів. Склад мастики може бути різноманітним. Для додання продукту насиченого кольору і запаху в нього додаються різні барвники та ароматизатори.

Зробити мастику в домашніх умовах не складає особливих труднощів. Багато господинь самостійно прикрашають кулінарні вироби з її допомогою. Оскільки готова маса досить швидко засихає, зберігати її рекомендується в закритій ємності або загорнутої в харчову плівку. Існує безліч різновидів мастики в залежності від продуктів, що входять до її складу. Серед найбільш поширених варіантів можна виділити желатинову, молочну, медову, марципанову, квіткову тощо.

Термін зберігання фігурок з мастики досягає 3 місяців, при цьому їстівними вони залишаються лише на протязі 5-6 тижнів. У приміщенні, температура повітря в якому перевищує 20 градусів, фігурки можуть розтанути або потріскатися.

Марципан - суміш мигдального порошку з цукровим сиропом (пудрою). Родина продукту достовірно не встановлена, на її звання претендує цілий ряд країн, серед яких Німеччина, Угорщина, Франція, Італія. У далекому XIX столітті широку популярність в Європі завоювали кенігсбергський і любекський марципани.

Одна з легенд говорить, що стимулом до створення продукту був голод, який призвів до виготовлення хліба з подрібненого на борошно мигдалю. Також подейкують, що марципан колись виступав ліками від душевних розладів за рахунок свого благотворного впливу на нервову систему. У Норвегії, Німеччини та Голландії з року в рік продукт готують до Різдва. Він може використовуватися для прикраси тортів і створення фігурок, виробництва мигдалевого печива і лікеру, як начинку для глазурованих цукерок і т. Д. Марципанова маса за своєю консистенцією нагадує пластилін, завдяки чому широко застосовується для ліплення.

ПорівнянняДля початку поговоримо про склад продуктів. Основним незмінним інгредієнтом мастики виступає цукрова пудра. Крім неї, в масу можуть входити желатин, маршмеллоу, крохмаль, марципан або згущене молоко. Таким чином, існує безліч рецептів створення продукту. Виготовити його в домашніх умовах здатна кожна господиня. Тоді як основними інгредієнтами марципану є мигдаль і цукор у вигляді пудри або сиропу. Існують два стандартних методу отримання маси: холодний і гарячий, варіації рецептур не передбачені.Марципан створюють в домашніх умовах набагато рідше, адже цей процес є досить важким і витратним. Куди простіше придбати ласощі в магазині.Ще одна відмінність мастики від марципану полягає в області застосування продуктів. Перший використовується виключно для обтягування і декорування тортів, а також створення фігурок. Він володіє тягучою тістоподібної консистенцією, завдяки чому не рветься при розкачування. Марципан ж має куди більш широку сферу застосування. З нього виготовляють лікери, роблять цукерки і печиво, ліплять їстівні фігурки.Для обтягування тортів даний матеріал не дуже підходить, тому що він схильний рватися і кришитися. Його зазвичай укладають під мастику, щоб поверхню виробу вийшла більш рівною. Що ж стосується смакових якостей продуктів, то в марципанів досить чітко відчуваються мигдальні нотки. Не дарма він так подобається багатьом Сластьона. Однак складні фігурки виліпити з марципану навряд чи вдасться. Як вже говорилося вище, даний матеріал є не дуже податливим. Мастика хоч і не має настільки вираженими смаковими якостями, але з її допомогою можна створити масу вишуканих і химерних прикрас. Квіти і фігурки виходять дуже реалістичними, а написи – ефектними.

 

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено