Паска – символ Великодня  

Одне з головних християнських подій весни звичайно ж Великдень. У цей світлий прекрасний день всі святкують перемогу життя над смертю –Христове Воскресіння. Вітаючи один одного в цей день прийнято говорити: "Христос Воскрес!" і відповідати" Воістину воскрес!».

Підготовка до Великодня починається заздалегідь. Весь Страсний тиждень щодня проводяться богослужіння, а господинями плануються прибирання і прикраса будинку, приготування святкового столу, фарбування яєць та випікання пасок.

У Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського також шанують традиції Великодня, тому ми вирішили підготувати матеріал про основний символ цього свята – паску.

Випікання пасок починають за традицією в четвер або в суботу. Але є такі рецепти, за якими опару потрібно починати робити вже в понеділок. Кожна господиня обирає рецепт до душі і за своїми можливостями, і саме тому підготовка до свята доставляє тільки радість і позитивні емоції.

 

Існують сотні рецептів великодніх пасок. Їх можна випікати як в печі, так і в мультиварці та хлібопічці. За відгуками господинь, саме в мультиварці виходять найсмачніші, і клопоту з ними набагато менше.

 

 

Паски випікають  з використанням найрізноманітніших інгредієнтів. Так, багато хто вважає найсмачнішими паски на жовтках і свіжих дріжджах. За цим рецептом вони виходять дуже м'якими і не черствіють як мінімум тиждень. Однак, довше вони і не простоять, тому що будуть з'їдені в перші ж дні свята дуже швидко і з апетитом.

  

Неймовірно смачними є сирні паски. Якщо хтось не любить сухе тісто, то йому обов’язково до смаку прийдеться така випічка.

Їх випікають і з використанням топленого молока, саме тому вони виходять запашними і ніжними. 

 

 

При випіканні пасок до тіста додають мигдаль, лимон та родзинки (мигдальна).

 

 

Їх випікають із додаванням порошку какао, рому, червоного вина, апельсинових цукатів, меленої кориці та меленої гвоздики, кардамону (шоколадна);

 

сиру, варення малинового та сметани (рожева);

 

 

і навіть  морквяного пюре (морквяна).

 

 

Дуже незвичайною є пасхальна випічка з фруктовим желе. Для її приготування використовують молоко, сметану, яйця, цукрову пудру, масло вершкове, сухофрукти, мигдаль, желе полуничне, желе апельсинове та мандарини.

 

І уявіть собі, паски випікають навіть без використання яєць і дріжджів. Так, досить популярним є рецепт пасхального куліча на кефірі. У рецепті використовується коричневий цукор, тому тісто і глазур мають коричневий відтінок, а мак надає пасці незвичайну фактуру.

 

 

А прикрашають пасхальну випічку шоколадними цукерками та маршмелоу

 

смаженими горішками

 

 

безе

 

їстівними квітами

 

пряниками 

 

 

макарунами

цукровими квітами

 

меренгою

свіжими ягодами

До великоднього застілля заздалегідь готуються не тільки в Україні. У різних куточках світу випікають до свята найрізноманітніші паски.

 

У Болгарії більшість господинь зберігають старовинну традицію і вплітають у великодній хліб розфарбовані яйця.

В Іспанії ж яйце запікають всередині здобного солодкого кексу.

У Румунії печуть пасхальну бабу (солодку страву з макаронів, яка заливається у спеціальні формочки) та особливо спечений калач.

Красиву і незвичайну випічку краффін придумали в Сан-Франциско. Називається вона так тому, що походить від гібрида маффіна і круасана. Це здобне листкове тісто, з неповторною фактурою, дуже ніжне.

 

В Італії випікають панеттоне (перекладається як хліб розкоші) – легкий, солодкий пиріг з великою кількістю сушених і зацукрованих фруктів, цедри, горіхів.

 

Отже, на Великдень кожна господиня у будь-якій країні світу має можливість здивувати свою сім’ю та гостей оригінальною та смачною паскою.

 

Кафедра технології в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вітає всіх з наступаючим Великоднем!

Матеріал підготувала канд. техн. наук, доцент кафедри технології в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Назаренко І.А.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено