ПРО ЩО СВІДЧИТЬ КОЛІР ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ?

Щоб бути здоровими і насолоджуватися красою, щодня ми повинні їсти фрукти і овочі з кожної групи кольорів.

ЧЕРВОНИЙ КОЛІР


          Він свідчить про те, що в овочах і фруктах міститься багато лікопіну та антоціанів. Лікопін - пігмент з групи каротиноїдів, могутній антиоксидант. Лікопін надає томатам червоний колір.

 

Епідеміологічними дослідженнями встановлено, що для людей з високим показником лікопіну в крові ризик захворювань на деякі види раку та серцево-судинні захворюванння знижується.

Найкраще лікопін засвоюється з термічно оброблених продуктів: томатний сік, соуси та кетчуп є кориснішими, ніж салат із помідорів. Схожими властивостями наділені: рожевий грейпфрут, кавун, гострий червоний перець, папая.

 Лікопін допомагає організму протистояти розвитку катаракти і розладам серцево-судинної системи, а також вважається однією з речовин, що запобігає виникненню раку передміхурової залози.

Антоціани містяться не тільки в червоних фруктах та овочах, але також у коричневих, бордових, фіолетових.

Антоціани допомагають зміцнити пам’ять та зір, серцево-судинну систему, захищають сечостатеву систему від інфекційних збудників. Щодо овочів, фруктів, ягід червоного кольору, є одне застереження: для деяких людей вони можуть виявитися алергенами. Особливо чутливі до них діти.

ПОМАРАНЧЕВИЙ ТА ЖОВТИЙ КОЛЬОРИ

Овочі та фрукти помаранчевого і жовтого кольорів містять багато бета-каротину. Він зміцнює імунітет та поліпшує стан шкіри. Крім того, в них містяться вітаміни А і С. Овочі та фрукти жовтого і помаранчевого кольору допомагають у нормалізації функцій серцево-судинної системи та зору.

Мабуть, всі знають, що абрикоси треба їсти, щоб було гарне волосся, моркву – щоб був гострий зір. Краще вживати овочі та фрукти, які ростуть в нашій кліматичній зоні, тобто віддавати перевагу, наприклад, абрикосам, яблукам, солодкому перцю, а вже в другу чергу звертати увагу на ананас чи манго. Деякі застереження стосуються цитрусових. Яскраво помаранчеві чи жовті, вони багаті на вітамін С, дуже смачні, але для багатьох виявляються алергенами.

 

ЗЕЛЕНИЙ КОЛІР


Деякі рослинні продукти зеленого кольору містять каротиноїди, що поліпшують зір: лютеїн і зеаксантин. В інших багато індолів, речовин, що здатні зменшувати ризик розвитку раку грудей. Ще одна група зелених овочів містить фолієву кислоту.

В зелених овочах та фруктах міститься натуральний пігмент - хлорофіл – часто називають «живою кров'ю» рослин, а його основна молекула за своєю структурою майже ідентична з молекулою гемоглобіну. Цінність фруктів і овочів, багатих хлорофілом полягає в тому, що вони очищають травний тракт і видільну систему людини, тобто очищають кров і лімфатичну рідину, а також сприяють схудненню.

Природа дала нам багато зелених овочів та фруктів: броколі, горох, зелений виноград, зелений перець, петрушку, аґрус… Існує навіть думка, ніби зелені овочі та фрукти – найкорисніші з усіх. На думку багатьох дієтологів, при будь-якому прийомі їжі в тарілці обов’язково має бути щось зелене: цибуля, шпинат, петрушка, селера, огірки, брюсельська капуста, артишок, зелений горошок… що завгодно, аби тільки зелене!

 

СИНІЙ ТА ФІОЛЕТОВИЙ КОЛЬОРИ


Овочі, фрукти та ягоди набувають синього або фіолетового кольору завдяки антоціану, який є не тільки барвником, але й антиоксидантом. Антоціани допомагають зберігати здоров’я сечовивідної системи, пам’яті, мозкових функцій, зменшують вплив стресу. Сині та фіолетові – це не тільки баклажан або червонокачанна капуста. Це також чорна смородина, чорниці, чорноплідна горобина, темний виноград, темні оливки, сливи.

БІЛИЙ ТА КОРИЧНЕВИЙ КОЛЬОРИ

Овочі та фрукти цих кольорів не менш корисні, ніж інші, але якщо страви на тарілці мають переважно такі барви, це означає, що організм регулярно не отримує необхідні для повноцінної життєдіяльності речовини. Втім, білі дарунки природи – часник, ріпчаста цибуля, цибулі шалот і порей – містять речовини, що допомагають організму звільнятися від канцерогенів.

Лісові гриби, корінь селери та груша містять речовини, що захищають оболонку клітин. До цієї ж групи належать світла картопля і топінамбур, банани, фініки, корінь петрушки, цвітна та біла капуста, а також кольрабі. Усі вони містять аліцин, який, серед іншого, допомагає підтримувати роботу серця, знижувати рівень «поганого» холестерину в крові та підвищує опірність організму деяким видам злоякісних пухлин.

Фрукти і овочі відіграють велику роль у профілактиці нашого здоров'я. І кожен колір є важливим, а кращі результати вони приносять спільно, а не поодинці. Тому, щоб бути здоровими і насолоджуватися красою, щодня ми повинні їсти фрукти і овочі з кожної групи кольорів.

Підготувала к.т.н., доцент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи Горяйнова Ю.А.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено