Міжнародний день ескімо

А чи знаєте Ви, що 24 січня відзначається Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day)? Вважається, що саме в цей день (24 січня 1922 року) власник магазину солодощів (а за іншою версією господар фабрики солодощів) в місті Онава в США Крістіан Кент Нельсон, отримав патент на цей смаколик.

Кажуть, що Крістіан Кент Нельсон випадково облив поспіхом брикет із морозивом рідким шоколадом. Але цій неприємності він зовсім не засмутився, а придумав ескімо. Покритий шоколадною глазур'ю брикет вершкового морозива Нельсон назвав «Eskimo Pie» (пиріжок ескімоса). Така пробна партія морозива припала до душі американцям, і в подальшому стартувало серійне виробництво.

Також існує версія, що Шарль Жерве торгував в кінотеатрах морозивом на паличці, покритим шоколадною глазур'ю. Скільки часу його відвідувачі насолоджувалися смаком безіменних холодних ласощів, не повідомляється. Однак, зазначається, що було це до тих пір, доки один з кіноманів після  сеансу документального кіно про ескімосів і дав назву  морозиву.

Знову ж таки, за однією з версій, назва ласощів прийшла від французів, які так називали дитячий комбінезон, схожий на ескімоський костюм. Тому морозиво одягнене «в щільно прилеглий шоколадний комбінезон», за аналогією, і отримало назву «ескімо».

 

Необхідно також зазначити, що перші холодні ласощі були без дерев'яної палички, яка на сьогоднішній день є незмінним його атрибутом. Обзавелося воно паличкою лише у 1934 році. Хоча, деякі науковці вважають, що все-таки первинною є паличка в морозиві. А ґрунтуються вони на тому, що Френк Епперсон, який якось залишив на морозі склянку з лимонадом, де була паличка для перемішування, через деякий час виявив крижаний фруктовий циліндр з вмерзлою паличкою, який було дуже зручно їсти. Так, в 1905 році він став готувати заморожені лимонади на паличці, а потім цю ідею підхопили вже виробники ескімо.

Як би там не було, але світу був представлений новий сорт морозива, і вже до середини 1930-х років ці холодні ласощі набули шанувальників у багатьох країнах. Не втрачає своєї популярності даний вид морозива і сьогодні. Слід також зазначити, що це не просто морозиво, воно є символом безтурботних літніх днів та смаком дитинства.

Спочатку воно виготовлялося на ручній дозувальній машині, і лише після Великої Вітчизняної війни, в 1947 році, з'явився перший промисловий «ескімо-генератор» карусельного типу. Цей винахід дозволив значно збільшити обсяг морозива, що випускалося.

 Треба також відзначити, що морозиво виготовляли з високосортних вершків. Будь-яке відхилення від смаку, кольору або запаху вважалося браком. До того ж, термін реалізації морозива обмежувався одним тижнем.

Пізніше змінювався його склад та вид. Так, на зміну глазурованим циліндрам прийшли овали, паралелепіпеди та інші фігури. Саме ж морозиво стали виготовляти не тільки з вершків, але і з молока, або його похідних. Змінювався і склад глазурі - на зміну натуральному шоколаду прийшли глазурі з рослинними жирами та барвниками. Зверху морозиво покривали фруктовою або карамельною глазур'ю, а для поліпшення смакових якостей додавали горіхи або інші посипання.

Розширився і список виробників цих ласощів. Тому сьогодні кожен може вибрати улюблене ескімо з широкого асортименту представлених на ринку продуктів харчування.

Але, в не залежності від уподобань, в Міжнародний день ескімо всі любителі цих ласощів можуть з'їсти його з особливим задоволенням, відсвяткувавши, таким чином, це свято. Головне пам'ятати, що за чинним нормативним документом ескімо може бути тільки на паличці і в глазурі.

Англійські вчені запевняють, що саме ескімо містить велику кількість гормону щастя - серотоніну. Тому глазуроване морозиво є прекрасним антидепресантом.

Відомо, що найбільше морозива у світі їдять у Сполучених Штатах Америки – понад 20 кг на одну людину за рік. У Західній Європі цей показник значно менше – 8 кг, в Україні –  близько 2,5 кг.

До речі, зовсім не обов'язково купувати ці холодні ласощі в магазині – можна зробити його вдома, використовуючи прості та корисні продукти. Рецепти домашнього ескімо зовсім не складні, і доступні навіть для недосвідчених кулінарів.

 

Матеріал підготувала канд. техн. наук, доцент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи Назаренко І.А.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено