Слащева Аліна Вячеславівна – доцент кафедри

Слащева Аліна Вячеславівна – доцент кафедри

Номер(и) телефону:

+38 (068) 738-88-72

E-mail:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ORCID

0000-0002-8195-8944

Google Scholar

Alina Slashcheva – Аліна Слащева – Алина Слащёва

Освіта
Донецький комерційний інститут, 1997 р., спеціальність «Технологія продуктів громадського харчування», кваліфікація «Інженер-технолог громадського харчування».

Науковий ступінь
Кандидат технічних наук зі спеціальності 05.18.16 «Технологія продуктів харчування», тема дисертації «Технологія м’ясних і рибних січених напівфабрикатів з топінамбуром», 2006 р.

Наукове звання
Доцент кафедри технології харчування, 2010 р.

Наукові інтереси
технології м’ясних та рибних посічених виробів із рослинними наповнювачами, технології термостійких начинок із підвищеним вмістом пектину, технології десертної продукції та напоїв із підвищеним вмістом біофлавоноїдів, технології напівфабрикатів для заморожених десертів, інноваційні ресторанні технології

Дисципліни, що викладає
«Харчові технології», «Технологічні основи безпеки харчових продуктів», «Барна справа та організація роботи сомельє», «Науково-дослідна робота та патентознавство», «Кулінарна майстерність країн світу», «Національні кухні країн світу», «Технологія продукції ресторанного господарства»

Науково-дослідна робота

А. Участь у виконанні держбюджетної та госпдоговірної науково-дослідної тематики:
Держбюджетна науково-дослідна тематика
«Наукове обгрунтування новітніх технологій виробів із борошна функціонального призначення» (01.01.2018 р.-31.12.2020 р.).
«Застосування ультразвукових технологій у виробництві харчових продуктів для територій з техногенним тиском №2-06/2018» (01.09.2018 р - 30.05.2019 р.).

Автор понад 80 наукових публікацій в сфері технології в ресторанному господарстві, харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Монографії
1. Стіборовський С.Е. Технології паштетів та харчової продукції із посіченої маси з пребіотиками: [монографія] / С. Е. Стіборовський, Ю.В. Османова, А.В. Слащева, С.К. Ільдірова. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2014. – 178 с.
2. Слащева А.В. Технології продукції з посіченої маси з використанням рослинних наповнювачів: [монографія] / А.В. Слащева. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2017. – 142 с.

Навчальні посібники
1. Слащева А.В. Патентознавство: навч. посіб. (з грифом МОНУ) / А.В. Слащева. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2008. – 225 c.
2. Технологічні основи безпеки продуктів харчування: навч. посіб. (з грифом МОНУ) / Г.Ф. Коршунова, А.В. Слащева, О.В. Сабіров. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2009. – 526 c.
3. Солодкі страви і десерти: навч. посіб. / Г.Ф. Коршунова, А.В. Слащева. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. – 282 c.
4. Технологія соусів: навч. посіб. / Г.Ф. Коршунова, А.В. Слащева. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2014. – 110 c.
5. Національні соуси. Технологічні аспекти виробництва: навч. посіб. / А.В. Слащева, С.Ю. Попова. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2015. – 107 c.
6. Технологічні основи безпеки харчових продуктів: навч. посіб., 2-ге видання, доповн. та переробл. / А.В. Слащева, О.В. Сабіров. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – 524 c.

Патенти
1. Патент на корисну модель № 65978 від 26.12.2011 р. Спосіб приготування напівфабрикату на основі печериць та насіння гарбуза / Гніцевич В.А., Слащева А.В., Чехова Н.С., Гончаренко А.Г.
2. Патент на корисну модель № 65406 від 12.12.2011 р. Спосіб приготування порошкоподібного напівфабрикату на основі печериць та насіння гарбуза / Гніцевич В.А., Слащева А.В., Чехова Н.С.

Статті за останні три роки
1. Слащева А.В., Гніцевич В.А., Любієва В.М. Розробка технології напівфабрикату для рибних січених виробів геродієтичного призначення / Вісник ДонНУЕТ. Серія: Технічні науки. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ. – 2015. – №2(63). – С. 21-29.
2. Попова С.Ю., Слащева А.В., Никифоров Р.П. Перспективи використання рослинної сировини у технології хлібобулочних виробів / Вісник ДонНУЕТ. Серія: Технічні науки. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ. – 2015. – №2(63). – С. 35-42.
3. Слащева А.В. Розробка технології термостійких начинок із високим вмістом низькоетерифікованих пектинів / Вісник ДонНУЕТ. Серія: Технічні науки. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ. – 2015. – №2(63). – С. 49-55.
4. Попова С.Ю., Никифоров Р.П., Слащева А.В. Удосконалення технологічного процесу одержання виробів із дріжджового тіста прискореним способом // Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Механіко-технологічні системи та комплекси. – Харків: НТУ «ХПІ». – 2015. – №49(1158). – С. 130-134.
5. Попова С.Ю., Никифоров Р.П., Слащева А.В. Оптимізація процесу попередньої активації дріжджів // Технологічний аудит та резерви виробництва: міжнар. наук. журнал. – Харків. – 2015. – № 5/4 (25). – С. 29-35. doi: 10.15587/2312-8372.2015.51760
6. Popova S. Study of rheology of yeast dough with protein-carbohydrate additive / S. Popova, A. Slashcheva, R. Nykyforov, Yu. Korenets // «EUREKA: Life Sciences». – 2016. – Number 4.– р. 37-44. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00190
7. Slashcheva А. Rationale for the use of protein-carbohydrate mix in the technology of disperse products / A. Slashcheva, S. Popova, R. Nykyforov, Yu. Korenets. – Technology and equipment of food production. – Vol. 2, № 11(80). – 2016. – Р. 64-71. doi: 10.15587/1729-4061.2016.65789
8. Nykyforov R. Study of herbal supplements effect on amylolitic ferments’ strength of yeast-leavened dough / R. Nykyforov, S. Popova, A. Slashcheva, Yu. Korenets. – The Advanced Science Journal. – Vol. 3. – 2016. – Р. 97-100. doi: 10.15550/ASJ.2016.03.097
9. Nykyforov R. Study of the protein-carbohydrate mix effect on the technological properties of short yeast-leavened dough / R. Nykyforov, S. Popova, A. Slashcheva, Yu. Korenets. – Technology and equipment of food production. – Vol. 2, № 11(80). – 2016. – Р. 24-32. doi: 10.15587/1729-4061.2016.64294
10. Попова, С. Ю. Дослідження реологічних властивостей дріжджового тіста протягом ферментації / С. Ю. Попова, А. В. Слащева // Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків: НТУ «ХПІ». – 2016. – № 42 (1214). – С. 199-204. – doi:10.20998/2413-4295.2016.42.32.
11. Popova S. Exploring the effect of dry protein-carbohydrate semi-finished product on the structural-mechanical properties of yeast dough obtained by the accelerated technique / S. Popova, A. Slashcheva, R. Nykyforov, Yu. Korenets. – Technology and equipment of food production. – Vol. 5. – № 11(83). – 2016. – Р. 39-45. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81212
12. Слащева А.В. Розробка технології термостійкої начинки на основі гарбуза і топінамбура / А.В. Слащева, С.Ю. Попова, К.П. Близнюк // Обладнання та технології харчових виробництв. – 2016. – Вип. 32. – С. 36-42.
13. Слащева А. В. Розробка технології пребіотичного низькокалорійного напівфабрикату для заморожених та збитих десертів / А.В. Слащева, А.В. Клименко, К. О. Алєєва // Обладнання та технології харчових виробництв. – 2016. – Вип. 34. – С. 31-37.
14. Слащева А.В., Попова С.Ю. Дослідження харчової та біологічної цінності посічених виробів із рослинним наповнювачем // Science of the XXI century: problems and prospects of researches. – RS Global S. z O.O., Warsaw, Poland. – 2017. – Vol. 1. – С. 47-51.
15. Слащева А.В., Попова С.Ю., Никифоров Р.П. Використання вторинних продуктів переробки кукурудзи в процесі активації дріжджів // ISPC «World Science». – RОSТ, Dubai, UAE. – 2017. – Vol. 1. – Issue 8 (24). – С. 55-58.
16. Слащева А. В. Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери / А. В. Слащева // Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків: НТУ «ХПІ». – 2017. – № 23 (1245). – С. 182-187. – doi:10.20998/2413-4295.2017.23.29.
17. Слащева А.В. Дослідження показників якості та безпечності соусів з підвищеним вмістом пектинових речовин / А.В. Слащева, С.Ю. Попова, А.В. Клименко // Обладнання та технології харчових виробництв. – 2017. – Вип. 35. – С. 18-24.
18. Slashcheva А. Use of secondary products of corn processing in the process of yeast activation / A. Slashcheva, S. Popova, R. Nykyforov,. – The Top Actual Researches in Modern Science. – Vol. 7. – 2017. – Р. 55-58.
19. Slashcheva А. The study of quality and safety indicators of sauces with high pectin content. – International periodic scientific journal «Modern engineering and innovative technologies». – Issue 2. – Vol. 1. – 2017. – Р. 133-137. doi:10.21893/2567-5273.2017-02-01-049.
20. Popova S.Yu., Slashcheva A.V. Study of the vegetation components influence on the state of the wheat-protein composition / Рroceedings of International scientific conference «Scientific and technological revolution of the XXI century '2018». – Sergeieva&Co, Karlsruhe, Germany. – Р. 57-59.

Конференції за останні три роки
1. Слащева А.В. Перспективы в области разработки безлактозных продуктов в Израиле и Украине / А.В. Слащева, Е.Я. Брадславська // Мат. VІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2016. – С.110.
2. Слащева А.В. Інноваційні способи теплової обробки м’яса / А.В. Слащева, Л.Ф. Дробот // Мат. VІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2016. – С.111.
3. Слащева А.В. Удосконалення технології кондитерської продукції із функціональними властивостями / А.В. Слащева, В.М. Михайлов // Мат. VІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2016. – С.84.
4. Slashcheva A. Prospects in the development of technologies of low-calorie ice cream / А. Slashcheva, К. Alyeyeva // Стратегії та інновації: актуальні управлінські практики: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2017. – С. 489-490.
5. Slashcheva A. Prospects of development of special products / А. Slashcheva, Е. Bradslavska, К. Ostrenska // Стратегії та інновації: актуальні управлінські практики: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2017. – С. 490-491
6. Слащева А. Обґрунтування доцільності використання ферментних препаратів в технологіях отримання низькоетерифікованих пектинів / А. Слащева, С. Попова, А. Коваленко // Інноваційні технології та інтенсифікація розвитку національного виробництва: матеріали ІІІ міжнар. наук.-практ. конф. – Тернопіль: Крок, 2016. – С. 253-254.
7. Слащева А.В. Удосконалення технології замороженої десертної продукції / А.В. Слащева, В.В. Городок // Стратегії та інновації: актуальні управлінські практики: матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції, 21 квітня 2016 р. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2016. – С. 507-509.
8. Слащева А.В. Перспективи створення функціональних посічених рибних виробів / А.В. Слащева // Стратегії та інновації: актуальні управлінські практики: матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції, 21 квітня 2016 р. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2016. – С. 536-538.
9. Слащева А.В. Технологія функціонального морозива з підвищеним вмістом пектину / А.В. Слащева, К.О. Купчинська // Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність : Міжнародна науково-практична конференція. – Харків : ХДУХТ, 2016. – Ч. 1. – С. 183.
10. Слащева А.В. Нове в технологіях морозива оздоровчої дії / А.В. Слащева, Ю.А. Нестеренко // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді: всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених і студентів, 7 квітня 2016 р. : [тези у 2-х ч.] / редкол. : О.І. Черевко [та ін.]. – Харків : ХДУХТ, 2016. – Ч. 1. – С. 129-130.
11. Слащева А.В. Дослідження функціонально-технологічних показників йодовмісного напівфабрикату для м’якого морозива та заморожених десертів / А.В. Слащева, К.І. Бушуєва // Збірник матеріалів VIII Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів з міжнародною участю «Проблеми формування здорового способу життя у молоді». – Одеса: ОНАХТ, 2016. – С. 133-134.
12. Slashcheva A. Study of dry potato supplement effect on startch amylolysis and rate of sugar fermentation / A. Slashcheva, S. Popova // Матеріали міжнародних науково-практичних конференцій «Технологічні аспекти підвищення конкурентоспроможності хліба і хлібобулочних виробів» та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», 13 вересня 2016 р. – К.: НУХТ, 2016. – 90-94 с.
13. Слащева А.В. Технологія напівфабрикату синбіотичної дії для м’якого морозива та заморожених збитих десертів / А.В. Слащева, С.Ю. Попова, О.А. Коваленко, К.І. Бушуєва // Матеріали п’ятої міжнародної науково-технічної конференції “ Перспективи розвитку м'ясної, молочної та олієжирової галузей у контексті євроінтеграції ”, 7-8 листопада 2016 р. – Київ, НУХТ, 2016. – С. 104-105.
14. Слащева А.В. Інноваційний спосіб теплової обробки м’яса диких тварин / А.В. Слащева., Л.Ф. Дробот // Туристичний, готельний і ресторанний бізнес: інновації та тренди : мат. Міжнар. наук.-практ. конф. – Київ : КНТЕУ, 2016. – С. 283-284.
15. Попова С.Ю. Технологічні аспекти використання вторинної сировини у технології хлібобулочних виробів / С.Ю. Попова, А.В. Слащева // Матеріали міжнародних науково-практичних конференцій «Технологічні аспекти підвищення конкурентоспроможності хліба і хлібобулочних виробів» та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі». – К.: НУХТ, 2017. – 94-96 с.
16. Slashcheva A.V. Тhe study of quality and safety indicators of sauces with high pectin content // Материалы международной научно-практической интернет-конференции «Мировые научно-технические тренды ‘2017». – Германия, Карлсруэ, 28-30 ноября 2017. – С. 49-56.
17. Слащева А.В. Піноутворююча здатність напівфабрикату для низькокалорійного морозива / А. В. Слащева, К. О. Алєєва // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді: Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених і студентів, присвячена 50-річчю заснування ХДУХТ, 6 квітня 2017 р. – Харків : ХДУХТ, 2017. – Ч. 1. – С. 127.
18. Slashcheva A.V. Technology of semifinished foods for major foods оf high food values / Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 15.19. Slashcheva A.V., Bradslavska Е Analysis of development of the food industry in the field of products of special purpose in Іsrael and Ukraine // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 16.
20. Слащева А.В. Предварительная активация дрожжей как способ интенсификации созревания теста / А.В. Слащева, С.Ю. Попова // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 54.
21. Слащева А.В. Перспективи використання рослинних добавок у геродієтичному харчуванні / А.В. Слащева, К.О. Алєєва // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 62.
22. Слащева А.В. Удосконалення технології функціональних термостабільних начинок / А.В. Слащева, А.Р. Люшинська // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 63.
23. Слащева А.В. Розробка технології суміші для м‘якого морозива з про- та пребіотиками / А.В. Слащева, С.Є. Шептуха, С.Ю. Попова // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 65.
24. Слащева А.В. Дослідження мікробіологічних показників напівфабрикату на основі печериць та насіння гарбуза / А.В. Слащева, В.А. Гніцевич, Н.С. Чехова, О.А. Світлична // Мат. VІІІ Міжнар. науково-практ. інтернет-конф. “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”. – Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. – С. 80.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено