МАНДАРИНИ – ТРАДИЦІЙНИЙ АТРИБУТ НОВОГО РОКУ

Традиційним атрибутом Нового року в нашій країні вважаються мандарини. Характерний запах, яскравий колір і соковитий смак цих цитрусових допомагають створити святковий настрій. До речі, психологи вважають, що навіть погляд на цей фрукт допомагає впоратися з депресією і поліпшує настрій.

Активною торгівлею цих цитрусових займаються Китай, Іспанія, Японія, Бразилія, Корея, Пакистан, Єгипет, Туреччина, Таїланд, Абхазія, Азербайджан, Грузія.

Мандарини – це не просто смачні, але і дуже корисні цитрусові. 85% м’якоті плоду складає вода, інші 15 % складають цукри, пектини, вітаміни, мінерали, ефірні масла, флавоноїди, органічні кислоти.

Помаранчевим кольором плоди нагородив провітамін А (бета-каротин), відомий своєю високою антиоксидантною активністю, яка продовжує молодість і життя.

Як і інші цитрусові, вони багаті вітаміном С. Він благотворно впливає на нервову систему, зміцнює стінки судин, сприяє засвоєнню заліза, допомагає у профілактиці простудних захворювань. Також в них містяться вітаміни D, K і групи B.

Цей фрукт також багатий пектинами, які регулюють роботу кишечнику. Також він містить і полісахариди, які зв’язують іони важких металів й радіоактивних елементів. Всього лише три плоди на день захистять організм від багатьох несприятливих факторів.

Окрім того, вони є джерелом кальцію, фосфору, магнію, калію, заліза.

Мандарини також знижують ризик онкологічних захворювань на 9%. Науковці виявили в їх шкірці – сальвестрол Q40. Саме ця речовина знижує ризик захворювань на рак.

Ці плоди вважаються дієтичним продуктом, покращують обмін речовин, підвищують апетит, при цьому низькокалорійні.

Таким чином, саме ці фрукти допоможуть підтримати імунну систему в холодну пору року. До того ж надають загальнозміцнюючу і антимікробну дію. Також корисно їсти тим, у кого проблеми з вживанням їжі для підвищення апетиту і покращення обміну речовин.

Але не варто ними захоплюватися. Велика кількість їх може викликати алергічну реакцію або стати причиною загострення гастриту. А щоб під час покупки не вибрати "кота в мішку" ретельно стежте за тим, які фрукти вибираєте в магазині.

У магазині завжди запитуйте країну, в якій вони вирощувалися, адже вона багато розповість вам про смак фрукта.

Абхазькі мандарини – це середніх розмірів фрукти яскраво жовтого чи світло-помаранчевого кольору. Цитрусові мають солодко-кислий смак, дуже соковиті та не містять кісточок. Шкірка, як правило, шорстка, щільна та легко відділяється. Досить часто продаються з листочками та частиною гілочки, що подовжує термін їх зберігання. Сезон їх недовгий, з кінця листопада до середини лютого. Слід також відзначити, що саме цей різновид вважається найбільш екологічно безпечним.

Як марокканські мандарини найчастіше продають клементини – гібрид мандарина та апельсина-королька. Ці фрукти мають невеликі розміри та насичений яскраво-оранжевий колір. Плоди солодкі та соковиті, мають тонку пористу шкірку, насіння відсутнє або міститься в незначній кількості. Марокканські клементини зберігаються близько місяця.

Турецькі мандарини – мають кисло-солодкий смак, гладку шкірку яскраво-жовтого чи оранжевого кольору, яка легко чиститься. У них, як правило, багато кісточок.

Іспанські мандарини середнього або великого розміру, мають яскраво-оранжевий колір, солодко-кислий смак та дуже соковиті. В них можуть траплятися невелика кількість кісточок.

Китайські мандарини – це досить великі плоди, які продаються з гілочками та листям. Шкірка їх відділяється досить легко, а плоди мають кисло-солодкий смак. Можуть містити незначну кількість кісточок.

У випадку, коли  батьківщину фруктів з'ясувати не вдалося, експерти радять дотримуватися наступних правил при виборі фрукта. Запам'ятайте, що найсолодшими та найсоковитішими сортами є клементини. Мають маленькі розміри та насичено-оранжевий колір. Найсолодшими є плоди традиційних розмірів з більш насиченим забарвленням. А великі та товстошкірі, як правило, кислі.

Селекціонери схрещували їх з апельсинами – клементін, з кумкват – каламондін, з лимоном – цітрандарін, з грейпфрутом – танжерина або міннеола. Однак не тільки назва розповість вам про фрукт. Його вага також несе в собі певну інформацію. Так, чим важчий фрукт, тим соковитіша його м’якоть. Якщо ж фрукт легкий, то у ньому мало вологи, і відповідно його м’якоть сухувата.

Також варто звернути увагу на форму плоду та його зовнішній вигляд. Плоди середнього розміру, злегка приплюснуті, як правило, кислі, але без кісточок. Фрукт не повинен бути м’ятим.

Оптимальна температура зберігання складає +6°С. У холодильнику вони мерзнуть, а за кімнатної температури втрачають вологу та псуються. Тому краще всього з’їдати їх відразу після покупки.

© 2018 ДонНУЕТ Україна, Кафедра ТРГ та ГРС. Всі права захищено