Слащева Аліна Вячеславівна

доцент кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва,
доцент кафедри технології харчування, кандидат технічних наук

Дисципліни, які викладає

  • Технологічні основи безпеки харчових продуктів
  • Національні кухні країн світу
  • Барна справа та організація роботи сомельє
  • Харчові технології
  • Технологія продукції ресторанного господарства
  • Етнічні кухні
  • Технологія напоїв
  • Система НАССР у готельному та ресторанному господарстві
  • Безпека харчових продуктів та НАССР у галузі
  • Інтелектуальна власність та патентознавство

Контакти

м. Кривий Ріг, вул. Трамвайна 16, каб. 504/4

поштова скринька slashcheva@donnuet.edu.ua

Наукові інтереси

  • технології харчових продуктів з використанням функціональних інгредієнтів
  • інноваційні технології в ресторанному господарстві
  • якість та безпечність продуктів харчування
  • система НАССР

Досвід роботи

Дати (з – по) з листопада 2014 – по теперішній час
Назва і адреса наймача Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Кривий Ріг, Україна
Вид діяльності, відділ Вища освіта, кафедра технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва
Посада Доцент
Основні види діяльності і відповідальність Навчальна, наукова, методична та організаційна
Дати (з – по) з вересня 2007 р. – по жовтень 2014 р.
Назва і адреса наймача Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна
Вид діяльності, відділ Вища освіта, кафедра технології в ресторанному господарстві
Посада Доцент
Основні види діяльності і відповідальність Навчальна, наукова, методична та організаційна
Дати (з – по) з вересня 2006 р. – по серпень 2007 р.
Назва і адреса наймача Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна
Вид діяльності, відділ Вища освіта, кафедра технології харчування
Посада Старший викладач
Основні види діяльності і відповідальність Навчальна, наукова, методична та організаційна
Дати (з – по) з вересня 2004 р. – по серпень 2006 р.
Назва і адреса наймача Донецький державний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна
Вид діяльності, відділ Вища освіта, кафедра технології виробництва продукції ресторанного господарства
Посада Асистент
Основні види діяльності і відповідальність Навчальна, наукова, методична та організаційна
Дати (з – по) з грудня 2001 р. – по серпень 2004 р.
Назва і адреса наймача Донецький державний університет економіки і торгівлі, м. Донецьк, Україна
Вид діяльності, відділ Вища освіта, кафедра технології виробництва продукції ресторанного господарства
Посада Аспірант денної форми навчання
Основні види діяльності і відповідальність Науково-дослідницька діяльність
Дати (з – по) з вересня 1997 р. – по вересень 2001 р.
Назва і адреса наймача ТОВ «Асоціація «Дон», Донецьк, Україна
Вид діяльності, відділ Ресторанний бізнес
Посада Інженер-технолог
Основні види діяльності і відповідальність Організація процесів виробництва продукції та обслуговування на підприємстві

Освіта

Дати (з – по) березень 2024 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ДонНУЕТ Туган-Барановського
Основні предмети/ отримані навички Підвищення кваліфікації «Інноваційні та інтерактивні технології дистанційного навчання» (19.03.2024р.-26.03.2024р.)

Отримані навички: інноваційні та інтерактивні технології дистанційного навчання

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво ПК 01566057/04165-24 від 26.03.2024 р.

(1 кредит ЄКТС, 30 годин)

Дати (з – по) січень 2024 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Ukraine Global Faculty
Основні предмети/ отримані навички Lecture «International patent system: patent process and requirements» by Alexander Akhiezer (in English), 25.01.2024

Отримані навички: особливості міжнародної патентної системи; практики патентного пошуку; умови та вимоги до патентного процесу

Назва кваліфікації/документ certificate ID 65b2a311d20d867d710cbf4a (1,5 hour)
Дати (з – по) листопад 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ІІ Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (НУХТ, м. Київ)
Основні предмети/ отримані навички Тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль #620521-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE (24-25.11.2023 р.)

Отримані навички: проблеми і практичні підходи виробництва та регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського союзу та в Україні, регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів

Назва кваліфікації/документ Сертифікат #053,   (1,0 кредит ЄКТС, 30 годин)
Дати (з – по) жовтень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Одеський національний технологічний університет
Основні предмети/ отримані навички Іnternational seminar «People / talent management: the everchanging environment for recruitment, retention and productivity for hospitality and tourism» by Adrian Barsby (seminar and workshop)
Назва кваліфікації/документ Сертифікат від 18.10.2023 р. (0,2 кредити ЄКТС, 6 годин)
Дати (з – по) жовтень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Одеський національний технологічний університет
Основні предмети/ отримані навички Іnternational seminar «Assessing people in the workplace: self-management & development in HoReCa & tourism» by Elizabeth V. Ineson (seminar and workshop)
Назва кваліфікації/документ Сертифікат від 17.10.2023 р. (0,2 кредити ЄКТС, 6 годин)
Дати (з – по) вересень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Одеський національний технологічніий університет
Основні предмети/ отримані навички Куглий стіл «Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі», 28.09.2023 р.

Отримані навички: особливості функціонування операторів ринку у воєнний час: виклики та ризики; останні зміни у харчовому законодавстві; особливості сертифікації Rainforest Alliance та Fair Trade; недооцінені небезпечні чинники нано- та мікропластику

Назва кваліфікації/документ Сертифікат 147/2023 (0,2 кредити ЄКТС, 6 годин)
Дати (з – по) червень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ДонНУЕТ Туган-Барановського
Основні предмети/ отримані навички Підвищення кваліфікації «Інноваційні практики організації освітньої діяльності: гнучке навчання у вищій освіті» (19-25.06.2023р.)

Отримані навички: інноваційні практики гнучкого навчання у вищій освіті

Назва кваліфікації/документ Сертифікат 01566057/04118-23 від 25.06.2023 р.

(1 кредит ЄКТС, 30 годин)

Дати (з – по) квітень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Ukraine Global Faculty
Основні предмети/ отримані навички Lecture «Global food security and nutrition crisis and Ukraine impacts» by William H. Meyers (in English), 27.04.2023
Назва кваліфікації/документ certificate ID 644ab0407cd13359260fa139 (1,5 hour)
Дати (з – по) квітень 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Ukraine Global Faculty
Основні предмети/ отримані навички Lecture «Global strategy» by Surja Datta (in English), 07.04.2023
Назва кваліфікації/документ certificate 64300220d384faf12270202c0  (1,5 hour)
Дати (з – по) лютий 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ДонНУЕТ Туган-Барановського
Основні предмети/ отримані навички Підвищення кваліфікації «Практика психолого-педагогічного супроводу та підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнних дій» (04.02.2023р.-18.02.2023р.)

Отримані навички: психолого-педагогічний супровід та підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнних дій

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво ПК 01566057/0474-23 (1 кредит ЄКТС, 30 годин)
Дати (з – по) січень-лютий 2023 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК» (м. Київ)
Основні предмети/ отримані навички Підвищення кваліфікації за навчальною програмою «Діджиталізація результатів наукових досліджень» (30.01.2023-08.02.2023 р.)

Отримані навички: визначення особливостей інтерфейсу наукових профілів у Google Scholаr, ORCID, Scopus та встановлення їх взаємозв’язку; вдосконалення методики подання та рецензування рукописів на платформі Open Journаl System, Open Conference System, Open Monograph Press для збірника наукових праць «Обладнання та технології харчових виробництв»; створення профілів збірника наукових праць «Обладнання та технології харчових виробництв» у наукових репозитаріях для підвищення цитування праць авторів

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво №КР04635923/1413-23 від 15.02.2023 р. (2 кредити ЄКТС, 60 годин)
Дати (з – по) листопад 2022 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Clarivate
Основні предмети/ отримані навички Вебінар «Пошук та аналіз патентної інформації» (01.11.2022 р.)

Отримані навички: контент, можливості та особливості використання патентної бази Derwent Innovаtions Index, однієї з 15 баз на платформі Web of Science, а також доступні варіанти пошуку й аналізу патентів та їх родин.

Назва кваліфікації/документ Сертифікат від 01.11.2022 р., 1 год. (0,03 кредиту ЄКТС)
Дати (з – по) жовтень-листопад 2022 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ДНУ «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації», м. Київ
Основні предмети/ отримані навички Курс вебінарів з підвищення кваліфікації «Трансформація науки в бізнес: можливості для комерціалізації» (04.10.2022-15.11.2022 р.)

Отримані навички: шляхи та способи комерціалізації стартапів

Назва кваліфікації/документ Сертифікат UINTEI-220412, 19 год. (0,63 кредиту ЄКТС)
Дати (з – по) листопад 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (НУХТ, м. Київ)
Основні предмети/ отримані навички Тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль #620521-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE (29-30.11.2021 р.)

Отримані навички: проблеми і практичні підходи виробництва та регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського союзу та в Україні, регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів

Назва кваліфікації/документ Сертифікат #069,   (0,6 кредити ЄКТС, 18 годин)
Дати (з – по) жовтень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Reikartz Hotel School
Основні предмети/ отримані навички Підвищення кваліфікації від Reikartz Hotel Group «LEVEL UP разом з REIKARTZ» (18-31.10.2021 р.)

Отримані навички: принципи роботи сучасної готельно-ресторанної мережі, основні показники ефективності готелю, стандарти служби прийому та розміщення, ресторанний комплекс, чек-ап ресторану, організація служби хаускіпінг

Назва кваліфікації/документ Сертифікат TQOJAG-CE000294 від 31.10.2021 р. (1 кредит ЄКТС, 30 годин)
Дати (з – по) вересень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ВГО «Українська асоціація фахівців з інформаційних технологій»
Основні предмети/ отримані навички Онлайн-форум «Підвищення кваліфікації освітян: вимоги та новітні тренди» (23.09.2021 р.)

Отримані навички: вимоги та новітні тренди сучасної освіти

Назва кваліфікації/документ Сертифікат № ПК-К 21/09-186 від 23.09.2021 р., (0,2 кредити ЄКТС, 6 годин)
Дати (з – по) вересень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання ДНУ «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації»
Основні предмети/ отримані навички Онлайн-семінар «Технологія усунення «статистичних похибок того, хто вижив», у ставленні експертів до інноваційної привабливості об’єктів інтелектуальної власності» (21.09.2021 р.)

Отримані навички: сучасні вимоги до патентних доліджень, інноваційна привабливість об’єктів інтелектуальної власності

Назва кваліфікації/документ Сертифікат від 21.09.2021 р. (0,1 кредиту ЄКТС, 2 години)
Дати (з – по) червень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Навчальний центр “PROFI CLUB” сумісно із Громадською організацією «Ресторанна гільдія»
Основні предмети/ отримані навички Навчальна програма «Харчова безпека у школах і садочках: підготовка до державних перевірок» (24.06.2021 р.)

Отримані навички: основи впровадження системи НАССР у їдальнях при школах та дитячих садочках

Назва кваліфікації/документ Сертифікат №02982 від 24.06.2021 р. (3 години, 0,1 кредиту ЄКТС)
Дати (з – по) березень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Навчальний центр “PROFI CLUB” сумісно із Громадською організацією «Ресторанна гільдія»
Розробка та впровадження системи НАССР в закладах ресторанного господарства Розробка та впровадження системи НАССР в закладах ресторанного господарства
Назва кваліфікації/документ Сертифікат №01633 (14 годин, 0,5 кредиту ЄКТС)
Дати (з – по) лютий 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Громадська організація «Ресторанна гільдія»
Основні предмети/ отримані навички Онлайн-тренінг «Підготовка ресторанного бізнесу до державних інспекцій» (10.02.2021 р.)

Отримані навички: правила проведенняя державних інспекцій із перевірки відповідності вимогам НАССР закладів ресторанного бізнесу, особливості підготовки ресторанного бізнесу до державних інспекцій

Назва кваліфікації/документ Сертифікат №20210077 (8 годин, 0,3 кредиту ЄКТС)
Дати (з – по) грудень 2021 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Громадська організація «Вище» спільно з Саксонським центром дидактики вищої освіти
Основні предмети/ отримані навички Онлайн-тренінг «Технології освітнього мистецтва» (7-16.12.2020 р.)

Отримані навички: групова динаміка і особливості згуртованості студентів у групах, різноманітність студентів, ефективні комунікації, навчання і викладання, навчальне середовище у період онлайн навчання, мотивація.

Назва кваліфікації/документ Сертифікат АТ №42080020/0002 57-20 (30 годин, 1 кредит ЄКТС)
Дати (з – по) з жовтня 2019 р. – по січень 2020 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Центр післядипломної освіти, перепідготовки та підвищення кваліфікації ДонНУЕТ
Основні предмети/ отримані навички тренінг «Використання практик студентоцентрованого навчання в освітньому процесі» (14.10.2019-20.01.2020 р.)

Отримані навички: практики студентоцентрованого підходу в  освітньому процесі

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво про підвищення кваліфікації № ПК 01566057/0029-20 від 03.02.2020 р., 1 кредит ЄКТС (30 годин)
Дати (з – по) з лютого – по березень 2019 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Українська асоціація досконалості та якості
Основні предмети/ отримані навички Навчальна програма підвищення кваліфікації «Модель досконалості EFQM та її застосування для удосконалення діяльності університетів» (26.02.2019-15.03.2019  р.)

Отримані навички: оцінювання можливостей розвитку Університету та їх подальшого використання; розвиток умінь досліджувати та осмислювати організаційні можливості Університету; діагностування проблем діяльності Університету; розвиток умінь  самоаналізу стратегії розвитку Університету та кафедри, а також напрацювання коригувальних дій щодо її успішної реалізації

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво № 0156605716 від 22.04.2019 р., 1 кредит ЄКТС (30 годин)
Дати (з – по) травень 2016 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Центр післядипломної освіти, перепідготовки та підвищення кваліфікації Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
Основні предмети/ отримані навички Навчальна програма «Технології дистанційної освіти у вищому навчальному закладі»

Отримані навички: основи дистанційного навчання; програмне і технічне забезпечення дистанційного навчання; менеджмент проектів у сфері дистанційного навчання; експертиза в системі дистанційного навчання; розробка дистанційних курсів на базі платформи Moodle; інтелектуальна власність і комп’ютерне авторське право; тестування в системі дистанційного навчання

Назва кваліфікації/документ Свідоцтво № ПК 01566057/000014-16 від 22.06.2016 р.
Дати (з – по) з листопада – по грудень 2013 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Центр післядипломної освіти, перепідготовки та підвищення кваліфікації Донецького національного медичного університету  ім. М. Горького
Основні предмети/ отримані навички Навчальна програма «Основи екології та безпеки харчування людини»
Назва кваліфікації/документ Свідоцтво  ЛБ ВС   № 008009 від 20.12.2013 р.
Дати (з – по) з березня – по квітень 2009 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Центр післядипломної освіти, перепідготовки та підвищення кваліфікації Донецького національного медичного університету  ім. М. Горького
Основні предмети/ отримані навички Навчальна програма «Вплив ксенобіотиків харчових продуктів на стан здоров’я та життєдіяльність людини»
Назва кваліфікації/документ Свідоцтво  ЛБ ВА  № 003007 від 15.04.2009 р.
Дати (з – по) з грудня 2001 р. – по серпень 2004 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Донецький державний університет економіки і торгівлі, м. Донецьк, Україна
Основні предмети/ отримані навички Вища освіта, кафедра технології виробництва продукції ресторанного господарства
Назва кваліфікації/документ Аспірант денної форми навчання
Дати (з – по) з вересня 1992 р. – по червень 1997 р.
Назва і тип організації, у якій здійснювалось навчання Донецький державний  комерційний інститут, м. Донецьк, Україна
Основні предмети/ отримані навички Спеціальність «Технологія продуктів громадського харчування»
Назва кваліфікації/документ Кваліфікація «Інженер-технолог громадського харчування», диплом

Інші навички та компетенції

Наукові компетенції:

кандидат технічних наук зі спеціальності 05.18.16 – Технологія продуктів харчування, тема дисертації «Технологія м’ясних і рибних січених напівфабрикатів з топінамбуром», 2006 р.

Дослідницький досвід:

  1. Виконання наукових досліджень у рамках держбюджетної тематики (відповідальний виконавець теми Д-2011-7 (2011-2014 р.р.); відповідальний виконавець тем: Д-2016-17, 0116u000567 (2016-2017 р.р.), Д-2014-10 (2014-2017 р.р.), відповідальний виконавець теми Д-2018-10 (2018-2020 р.р.).
  2. Виконання дослідницьких проектів на замовлення підприємств і організацій: (2010-2019 рр. – 78 тис. грн)
  3. Науковий керівник госпдоговірної теми №2-06/2019 «Розробка технологій десертної продукції з функціональними властивостями» (10000 грн., 2019 р.)
  4. Відповідальний виконавець держбюджетної теми 0119U101832 «Наукове обґрунтування новітніх технологій виробів із борошна функціонального призначення» (ДонНУЕТ, 2018 – 2020 рр.)
  5. Виконавець держбюджетної теми 0120U101659 за темою «Розвиток економічних систем в умовах нестабільності» (ДонНУЕТ, 2020 – 2023 рр.).
  6. Виконавець держбюджетної теми 0121U108934 «Організація розвитку підприємницької діяльності в Україні», (ДонНУЕТ, 2021-2023 рр.)
  7. Керівник держбюджетної теми НДР 0121U110140 «Розробка технологій напівфабрикатів для функціональних виробів з посіченої м’ясної та рибної маси» (ДонНУЕТ, 2021 – 2023 рр.)
  8. Виконавець держбюджетної теми 0121U110147 «Розвиток готельно-ресторанної індустрії України: організаційно-економічні аспекти» (2021–2022 рр.)
  9. Керівник госпдоговірної теми №12/2021 «Удосконалення харчування відвідувачів фітнес-центрів: нутріціологічне, технологічне та економічне обґрунтування» (2021 р., 34300 грн.)
  10. Виконавець держбюджетної теми 0124U000147 «Розробка новітніх технологій виробів з борошна з використанням нетрадиційної рослинної сировини» (01.2024 -12.2026 рр.)

Публікації

МОНОГРАФІЇ

  1. Технології паштетів та харчової продукції із посіченої маси з пребіотиками : монографія / С. Е. Стіборовський, Ю.В. Османова, А.В. Слащева, С.К. Ільдірова. Донецьк: ДонНУЕТ, 2014. 178 с.
  2. Наукове обґрунтування технології новітньої харчової продукції на основі білково-вуглеводної молочної та рослинної сировини : монографія / Р. П. Никифоров, О. О. Сімакова, А. В. Слащева  та ін. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2019. 267 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/1792/
  3. Інновіційні технології десертної продукції на основі білково-вуглеводного напівфабрикату : монографія / Р. П. Никифоров, О. О. Сімакова, А. В. Слащева та ін. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2020. 141 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2022
  4. Технологія м’ясної продукції з використанням високого тиску: монографія / Р. П. Никифоров, О. В. Сабіров, О. О. Сімакова, А. В. Слащева та ін. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2021. 136 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2264
  5. Розробка технологій виробів із пшеничного борошна з використанням рослинної сировини: монографія / Сімакова О. О., Попова С. Ю., Никифоров Р. П., Слащева А.В. та ін. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2022. 161 с.
  6.  Розробка технологій функціональних рослинних напівфабрикатів для виробів з посіченої маси: монографія / А. В. Слащева, Р. П. Никифоров, О. О. Сімакова, Ю. М. Коренець, Ю. А. Горяйнова. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2023. 135 с.

    7. Федорова Д. В., Слащева А. В., Ланська В. Д. Технологічні аспекти виробництва безглютенового хліба на заквасках. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business: Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija Publishing», 2023. p. 247-289. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-12

СТАТТІ

  1. Rationale for the use of protein-carbohydrate mix in the technology of disperse products / Slashcheva, S. Popova, R. Nykyforov, Yu. Korenets. Technology and equipment of food production. 2016. Vol. 5. № 11(80). Р. 64-71. doi: 10.15587/1729-4061.2016.65789 (Scopus)
  2. Exploring the effect of dry protein-carbohydrate semi-finished product on the structural-mechanical properties of yeast dough obtained by the accelerated technique / S. Popova, A. Slashcheva, R. Nykyforov, Yu. Korenets. Technology and equipment of food production. 2016. Vol. 5. № 11(83). Р. 39-45. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81212 (Scopus)
  3. Study of the protein-carbohydrate mix effect on the technological properties of short yeast-leavened dough / R. Nykyforov, S. Popova, A. Slashcheva, Yu. Korenets. Technology and equipment of food production. 2016. Vol. 2, № 11(80). Р. 24-32. doi: 10.15587/1729-4061.2016.64294 (Scopus)
  4. Samoichuk К., Kovalyov А., Oleksiienko V., Palianychka N., Dmytrevskyi D., Chervonyi V., Horielkov D., Zolotukhina I., Slashcheva A.. Investigation of fat milk dispersion quality in the jet-slot type milk homogenizer. Technology and equipment of food production. 2020. Vol. 5. № 11 (107). Р. 16-24. DOI: 10.15587/1729-4061.2020.213236 (Scopus)
  5. Тhe study of technological parameters of pectin containing raw material processing in the vegetable-milk forcemeats technology / S. Popova, A. Slashcheva, R. Nykyforov, Yu. Korenets. EUREKA: Life Sciences. 2016. № 4. р. 37-44. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00190
  6. Study of herbal supplements effect on amylolitic ferments’ strength of yeast- leavened dough / R. Nykyforov, S. Popova, A. Slashcheva, Yu. Korenets. The Advanced Science Journal. Vol. 3. 2016. Р. 97-100. doi: 10.15550/ASJ.2016.03.097
  7. Попова С. Ю., Слащева А. В. Дослідження реологічних властивостей дріжджового тіста протягом ферментації. Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. Харків: НТУ «ХПІ». 2016. № 42 (1214). С. 199-204. doi:10.20998/2413-4295.2016.42.32.
  8. Слащева А. В., Гніцевич В. А., Любієва В. М. Розробка технології напівфабрикату для рибних січених виробів геродієтичного призначення. Обладнання та технології харчових виробництв. 2016. Вип. 33. С. 19-27. URL: http://oblad.studioweb.com.ua/index.php/tehnolog/article/view/64
  9. Слащева А. В., Попова С. Ю., Близнюк К. П. Розробка технології термостійкої начинки на основі гарбуза і топінамбура. Обладнання та технології харчових виробництв. 2016. Вип. 33. С. 36-42. URL: http://oblad.studioweb.com.ua/index.php/tehnolog/article/view/66
  10. Попова С. Ю., Слащева А. В. Дослідження реологічних властивостей дріжджового тіста протягом ферментації. Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. Харків: НТУ «ХПІ». 2016. № 42 (1214). С. 199-204. doi:10.20998/2413-4295.2016.42.32.
  11. Слащева А. В., Клименко А. В., Алєєва К. О. Розробка технології пребіотичного низькокалорійного напівфабрикату для заморожених та збитих десертів. Обладнання та технології харчових виробництв. 2016. Вип. 34. С. 31-37. URL: http://oblad.studioweb.com.ua/index.php/tehnolog/article/view/77
  12. Слащева А. В. Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери. Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. Харків: НТУ «ХПІ». 2017. № 23 (1245). С. 182-187. doi:10.20998/2413-4295.2017.23.29.
  13. Слащева А. В., Попова С. Ю., Никифоров Р. П. Використання вторинних продуктів переробки кукурудзи в процесі активації дріжджі. The Top Actual Researches in Modern Science. 2017. Vol. 7. Р. 55-58. URL: http://archive.ws-conference.com/vikoristannya-vtorinnix-produktiv-pererobki-kukurudzi-v-procesi-aktivaciї-drizhdzhiv/#more-10646
  14. Слащева А. В., Попова С. Ю. Дослідження харчової та біологічної цінності посічених виробів із рослинним наповнювачем. Science of the XXI century: problems and prospects of researches. 2017. Vol. 1. Р. 47-51. URL: http://archive.ws-conference.com/world-science/ws2017/1.
  15. Popova S. Yu., Slashcheva A. V. Study of the vegetation components influence on the state of the wheat-protein composition. Modern engineering and innovative technologies. 2018. Issue 4. Vol. 4. Р. 54-59. doi: 10.30890/2567-5273.2018-04-02-036.
  16. Слащева А. В., Никифоров Р. П., Зирянов В. В. Розробка технології напоїв на основі ягідних вичавок з підвищеним вмістом біофлавоноїдів. Обладнання та технології харчових виробництв. 2018. Вип. 36. С. 5-13. URL: http://oblad.studioweb.com.ua/index.php/tehnolog/article/view/41
  17. Наукове обґрунтування та розроблення прискореної технології дріжджового напівфабрикату / С. Ю. Попова, А. В. Слащева та ін. Обладнання та технології харчових виробництв. 2018. Вип. 2 (37). С. 23-29. doi: 10.33274-2079/4827-2018-37-2-23-29.
  18. Дослідження впливу концентрації сухої картопляної добавки на активність амілолітичних ферментів дріжджового тіста / Попова С.Ю., Слащева А.В. та ін. Обладнання та технології харчових виробництв. 2019. Вип. 1 (38). С. 53-60. doi: 10.33274/2079-4827-2019-38-1-53-60.
  19. Slashcheva A. V., Filimontseva I. O. Еthno hotels as a trend in ukrainian hospitality. Modern engineering and innovative technologies. 2019. Issue 10, Part 2, Р. 79-82. doi: 10.30890/2567-5273.2019-10-02-050.
  20. Слащева А. В., Филимонцева И. А. Историко-социальные предпосылки формирования ресурсов этнического туризма в Украине. Modern Scientific Researches. 2019. Issue 10, Part 2. Р. 158-163. doi: 10.30889/2523-4692.2019-10-02-048.
  21. Samoichuk К., Kovalyov А., Oleksiienko V., Palianychka N., Dmytrevskyi D., Chervonyi V., Horielkov D., Zolotukhina I., Slashcheva A.. Elaboration of the research method for milk dispersion in the jet-slot type homogenizer. EUREKA: Life Sciences. 2020 N. 5. P. 51-58.
  22. Slashcheva A. SWOT analysis of ethnic tourism competitiveness in the Рriazovie region / Рroceedings оf ІІ Int. scient. and pract. conf. «Tourism of the XXI century: Clobal challenges and civilization values». Kyiv: KNUTE, 2020. Р. 570-577. doi: http://doi.org/10.31617/k.knute.2020-06-01.81. URL: https://knute.edu.ua/file/MjExMzA=/672dbdf6ee293e0d82a47a7f8d99af12.pdf
  23. Slashcheva A., Popova S. Еthno-cultural preconditions for the formation of a new tourist brand of the Azov region / Рroceedings оf Int. scientific conf. «Organization of scientific research in modern conditions ‘2020». Seattle: KindleDP, 2020. Р. 365-368. URL: https://www.sworld.com.ua/index.php/secciius1-15
  24. Попова С.Ю., Слащева А.В., Пусікова  О.А., Боднарук О.А. Напрямки використання вторинної сировини в  технології виробництва дріжджового тіста прискореним способом. Обладнання та технології харчових виробництв. 2020. Вип. 1 (40). С. 12-18. http://oblad.studioweb.com.ua/index.php/tehnolog/article/view/91
  25. Слащева А. В., Ніколайчук О. А., Сімакова О. О. Перспективи розвитку етнічних закладів індустрії гостинності в Україні.Причорноморські економічні студії. 2020. № 59. с. 77-82.https://doi.org/10.32843/bses.59-35.
  26. Слащева А. В., Попова С. Ю., Романуха О. М. Стан та перспективи розвитку етно-гастрономічного напрямку індустрії гостинності міста Маріуполя. Приазовський економічний вісник. 2020. № 6 (23). P. 76-92.
  27. Романуха О. М., Слащева А. В., Халілова-Чуваєва Ю. О. Інтеграція готельно-ресторанної галузі України до Європейського простору. Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Економічні науки.Хмельницький: ХНУ, 2021. Вип. 1 (290). С. 127-131. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2021-290-1-23.
  28. Слащева А. В., Попова С. Ю., Сімакова О. О., Боднарук О. А., Пусікова О. А. Дослідження показників якості та безпечності напоїв з біопротекторними властивостями. Обладнання та технології харчових виробництв. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. Вип. 2 (41). С. 35-40. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/156
  29. Попова С. Ю., Слащева А. В., Пусікова О. А., Пшиннік В. О.  Сучасні тенденції використання  продуктів рослинної сировини у ресторанному господарстві. Обладнання та технології харчових виробництв. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. Вип. 2 (41). С. 19-26. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/154
    1. Попова С. Ю., Слащева А. В., Сімакова О. О., Пусікова О. А., Пшиннік В. О. Іноваційні підходи моделювання бізнес-процесів підприємств готельно-ресторанного господарства. Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Економічні науки.2020. Вип. 5 (286). С. 151-155. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2020-286-5-27
    2. Сімакова О. О., Ніколайчук О. А., Слащева А. В., Попова С. Ю., Попова В. В. Проблеми удосконалення організації обслуговування на підприємствах готельно-ресторанного господарства. Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Економічні науки. Хмельницький: ХНУ, 2020. Вип. 4 (284). С. 181-185. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4-34
    3. Ніколайчук О.А.. Приймак Н.С., Сімакова О.О., Слащева А.В. Інформаційне обслуговування на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу: сучасний стан та перспективи. Інвестиції: практика та досвід. 2020. №23. С. 37-42. https://doi.org/10.32702/2306-6814.2020.23.37
    4. Slashcheva A., Zolotukhina I., Popova S., Gopkalo L., Naumenko A. Research of nutritional and biological value of functional cut products. Обладнання та технології харчових виробництв.2021. Вип. 2 (43). С. 79-85. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/176
    5. Попова С. Ю., Гопкало Л. М., Слащева А. В., Пусікова О. А., Стукальська Н. М. Визначення оптимальних параметрів активації дріжджів у присутності сухої картопляної добавки.Обладнання та технології харчових виробництв. 2021. Вип. 2 (43). С. 61-70. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/174
    6. Slachsheva A., Gnitsevych V., Bodnaruk O., Moroz V. O. Development of functional marmelad technology based on pumpkin mash and lightened current whey. Обладнання та технології харчових виробництв.2022. Вип. 1 (44). С. 5-13.
    7. Slashcheva A. V, Bodnaruk O. A., Zhushman A. O. Determination of optimal technological parameters of functional meat and fish minced semi-finished products. Обладнання та технології харчових виробництв. 2022. Вип. 2 (45). С. 5-13. https://doi.org/10.33274/2079-4827-2022-45-2-5-13.
    8. Slashcheva A. V., Zolotukhina I. V., Kocherga I. A. Study of functional and technological indicators of semi-finished products for frozen dessert products. Обладнання та технології харчових виробництв. 2022. Вип. 2 (45). С. 30-37. https://doi.org/10.33274/2079-4827-2022-45-2-30-37.
    9. Ланська В. Д., Федорова Д. В., Слащева А. В. Проблеми та перспективи виробництва безглютенових хлібобулочних виробів в Україні. Scientific World Journal. 2022. Issue 15, Part 1. Р. 8-13. https://doi.org/10.30888/2663-5712.2022-15-01-018
    10. Slashcheva A. V. Semi-finished product technology for frozen desserts. Modern engineering and innovative technologies. 2023. Iss. 28. Part 1. Р. 52-61. http://www.moderntechno.de/index.php/meit/article/view/meit28-01-041
    11. Слащева А. В., Боднарук О. А., Жушман А. О., Коломоєць А. М. Технологія функціонального рослинного напівфабрикату та визначення його геродієтичного потенціалу. Обладнання та технології харчових виробництв. 2023. Вип. 1 (46). С. 5-16.
    12. Slashcheva A. V. Semi-finished product technology for frozen desserts. Modern engineering and innovative technologies. 2023. Iss. 28. Part 1. Р. 52-61. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-28-01-041. http://www.moderntechno.de/index.php/meit/article/view/meit28-01-041
    13. Гніцевич В., Слащева А. Технологія та оцінка якості низьколактозних десертів. Товари і ринки. 2023. No  4 (48).  С.  69-80.  https://doi.org/10.31617/2.2023(48)06. https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1987/1813
    14. Слащева А. В., Золотухіна І. В., Боднарук О. А., Переверзєв О. П. Технологія та харчова цінність функціонального пюреподібного напівфабрикату для десертів та напоїв. Обладнання та технології харчових виробництв. 2023. Вип. 2 (47). С. 19-26. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/217

    44. Slashcheva A. V., Bodnaruk O. A., Pereverzev O. P. Quality and safety of semi-finished vegetable and berry pure. Обладнання та технології харчових виробництв. 2024. Вип. 1 (48). С. 23-31. https://oblad.donnuet.edu.ua/index.php/tehnolog/article/view/233

НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ

Слащева А. В. Патентознавство: навч. посіб. (з грифом МОНУ). Донецьк : ДонНУЕТ, 2008. 225 c.

Коршунова Г. Ф., Слащева А. В., Сабіров О. В. Технологічні основи безпеки продуктів харчування: навч. посіб. (з грифом МОНУ). Донецьк : ДонНУЕТ, 2009. 526 c.

Коршунова Г. Ф., Слащева А. В. Солодкі страви і десерти : навч. посіб. Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. 282 c.

Коршунова Г. Ф., Слащева А. В. Технологія соусів : навч. посіб. Донецьк: ДонНУЕТ, 2014. 110 c.

Слащева А. В., Попова С. Ю. Національні соуси. Технологічні аспекти виробництва : навч. посіб. Донецьк: ДонНУЕТ, 2015. 107 c.

Слащева А. В., Сабіров О. В. Технологічні основи безпеки харчових продуктів : навч. посіб., 2-ге видання, доповн. та переробл. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2018. 524 c.

Слащева А.В. Технологія продукції ресторанного господарства: навч. посіб. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. 300 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2248

Слащева А. В. Етнічні кухні : навч. посіб. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. 159 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2179

Готельно-ресторанний бізнес: навч. посібник / О.А.Ніколайчук, Н.С.Приймак, О.А. Сімакова, А.В. Слащева, Ю.А. Горяйнова, Ю.М. Коренець, О.А. Боднарук, О.А. Пусікова, Є.Г. Клєвцов; ред. О.А. Ніколайчук. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2022. 250с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2504/

Гніцевич В.А., Никифоров Р.П., Слащева А.В. Харчові технології. Технологія продуктів рослинного походження: навч. посібник. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2021. 267 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2601/

Слащева А. В. Інтелектуальна власність та патентознавство: навч. посібник. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2023. 189 с. http://elibrary.donnuet.edu.ua/2761/

Слащева А. В. Технологічні основи безпеки харчових продуктів: навч. посібник. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2023. 524 с.

http://elibrary.donnuet.edu.ua/2889/

5251 4955 5229 5224 5221 5217 5214 5210 5207 5204 5201 5197 5193 5188 5123 5120 4929 4965 4963 4357 4959 4340 4331 4170 4168 4307 4166 4314 4162 4296 4202 4158 4200 4156 4923 4154 4150 4148 4304 4146 4144 4914 4142 4292 4140 4198 4290 4286 4138 4900 4898 4196 4188 4134 4132 4761 4255 4274 4382 4319 4324 4369 4380 4328 4342 4353 4386 4344 4346 4348 4350 4388 4326 4392 4394 4390 4106 4301 4136 4263 4265 4288 4267 4384 4360 4152 4269 4160 4204 4271 4164 4365 4316 4294 4298 4172 4401 4397